Saturday, 1 September 2018

Sorry.



Malam tu tengah tunggu lif nak turun from my floor, level 9. That lift waktu tu dekat level 13 so tunggu je la nak banding dengan another lift yang dekat G, memang lambat lagi la nak sampai kan.

And bila lift tu dah bukak, masuk la. Kebetulan dalam lift tu ada seorang chinese man, so i said, automatically, "sorry."

Then he replied,

"Why you said sorry? I didnt touch you, and you didnt touch me."

Terkedu seketika.

"Malaysians people like to say sorry even if they didnt do anything. Like everytime, everywhere."

Diam lagi.

"It's like a culture."

So i just smiled sebab time tu rushing nak bagi barang dekat Syaza. Tak tau nak respond apa.

Tak tahu dia nak puji ke dia nak tegur ke apa. So orang layankan aje la.

Sebab dah terbiasa cakap sorry.

Kita langgar orang, kita cakap sorry. Padahal bukan kita yang langgar.

Even langgar meja pun cakap sorry dekat meja...what...the...

Then teringat la, ada satu haritu time usrah, Kak Alya share video barbie pasal sorry. Boleh la check it out dekat youtube.

Barbie tu cakap la, the more we say sorry, lagi berkurang our self esteem. Sebab kita risau our action akan offend orang lain. Gitew.

So, that barbie challenge to people out there, try not to say sorry melainkan memang kita buat something wrong. In a day, cuba la kira berapa kali kita cakap sorry dekat benda yang tak patut kita cakap sorry. Especially girls la.

Pheww.
It might be hard.
Sebab yeah, dah biasa.

Tapi ada betulnya jugak.
Kan?

No comments:

Post a Comment