Monday, 11 June 2018

where are we going?

you may not end up where you thought you were going, but you will always end up where you meant to be.

hello guys, it's been a while since my last post. 
haih penat la asyik ulang mukadimah yang sama je sebab hakikatnya aku rarely update my blog lol

actually banyak kali je rasa nak update blog tapi idea nak update tu tak muncul-muncul la, dah taip tapi tak confident nak post la apa la lol

so yeah, tadi bukak reading list, and ternampak this quote.
rasa macam terkena dekat diri sendiri pulak.

why i said so?

sebab selama 18 tahun, 5 bulan, 2 hari aku hidup, aku tak expect aku berada dekat tempat aku berada sekarang ni.

ceh poyo je, apa je la yang aku dah lalui dengan umur belasan tahun ni kan

so, aku nak cerita la pasal pengalaman aku
nak baca, silakan, ambil pengajaran
tak nak sudah, tak paksa pun baca

habis sekolah rendah, aku nak masuk mrsm tau, tak nak masuk sekolah agama lol
but end up masuk sekolah agama jugak

so awal-awal form 1 tu rasa macam, "ok nanti habis form 3 aku nak pindah sekolah"

tu belum cerita time awal-awal nak pilih unit uniform apa semua,

dulu nak masuk silat, sebab time sekolah rendah ada belajar few steps sebab buat persembahan untuk hari kanak-kanak tapi end up masuk Taekwondo lol

naik form 4, dapat tawaran SM Sains Muar (SAMURA) & MRSM Kuala Terengganu
nak pindah end up stay je dekat sekolah lama lol

selain dilema nak stay or pindah time f4, nak pilih aliran pun dilema jugak

nak amek Lukisan Kejuruteraan (LK) sebab time menengah rendah amek Kemahiran Teknikal untuk subjek KHB, so belajar la pasal lukisan teknik, unjuran ortografik apa semua benda alah tu,
siap dapat full marks bagai tu macam berkobar-kobar nak sambung LK,

tapi end up amek biologi jugak lol

menyesal ke?
alhamdulillah setakat ni tak pernah menyesal lagi dengan benda yang aku nak tak dapat, or maybe ada tapi sikit je

but alhamdulillah, i survived
sebab belum tentu kalau aku betul betul go for benda yang aku nak, itu yang terbaik untuk aku
and kadang benda yang aku tak nak tu la yang sebenarnya terbaik untuk aku

[al-Baqarah, 2:216]

so, SPM dah habis
alhamdulillah walaupun tak dapat straight As, aku bersyukur
walaupun dah buat semakan semula and still kekal gred tu, aku bersyukur
B+ tu maksudnya Be Positive ;)
tak banyak scholarship yang aku mintak, sebab aku ni jenis orang yang suka buat kerja last minute, last-last ada yang scholarship aku tak sempat nak submit :))

aku dapat tawaran Matrikulasi Melaka, dulu kakak aku ada sorang study sini jugak

so far that i know, KMM ni one of top matrik la sebab lecturers dia mostly yang gubal soalan jugak
so result matrik keluar paling awal la berbanding upu and other scholarship, and my dad semangatnya suruh print siap-siap, isi semua bagai

but yeah, as i mentioned earlier, aku jenis buat last minute so tak isi pun lagi borang tu sampailah suatu haritu result JPA MARA dah keluar

alhamdulillah, aku dapat offer JPA MARA untuk buat bidang Sains Sosial di Jepun.
i didnt expect to get it, for real, sebab time interview haritu sumpah rasa macam barai gila

dan mula la dilema should i go for it or not

sebab dia pinjaman tau, bukan scholarship full pun
kena kerja dengan kerajaan baru takyah bayar, kalau dengan GLC, kena bayar balik 25%, and kalau swasta, 50%  and kalau tak kerja, kena bayar full

nilai pinjaman bukan sikit weh, boleh beli sebijik rumah huhu

lepas tu, bidang sains sosial pulak
disebabkan minat yang mendalam terhadap subjek sains, aku terpikir la kalau amek sains sosial ni, hala tuju aku ke mana, kerja apa nanti

why mintak sains sosial kalau tak nak pun further in social science?
ok actually aku nak mohon engineering tau, tapi aku tak lepas satu syarat which is kena A add math :))

so waktu tu macam ada dua fikiran
1. tak dapat A add math maksudnya bukan jalan aku untuk further dalam engineering
2. tak dapat A add math maksudnya aku kena find ways untuk further jugak dalam engineering, tak semestinya by scholarship

so aku pun pergi jela daftar untuk jpa mara ni, 21hb Mei yang lepas, dekat Ambang Asuhan Jepun, UM
and yeah, pada hari yang sama, pukul 12.30 tengah hari, result upu keluar

alhamdulillah, aku dapat 1st choice dalam upu aku, which is Sains Hayat UM

laaa, dulu tak nak amek biologi, ni mohon sains hayat pulak??

well, disebabkan aku tak ada fix nak sambung apa in degree, that's why aku letak sains hayat 1st, and sains fizikal tu second.

maka bertambah lagi serabutnya

to go for sains sosial jepun, or sains hayat um
bukan senang nak dapat jpa mara,
bukan senang jugak nak dapat UM

i love maths, physics (i got both A+ for these two subjects tau huhu) and addmaths,
sayanglah nak tinggalkan subjek-subjek tu
i was thinking nak pursue in engineering/sc comp waktu degree nanti

serabut gila minggu tu, rasa macam ahhh masuk matrik jela

but that was then

so right now,
insya Allah dah ada keputusan

harap ini yang terbaik
harap tak menyesal
harap mampu survive

huhuhu
doakan saya

kalau ada nak advice saya, silakan, saya amat memerlukan huhu

2 comments:

  1. What a dilemma. I hope you have made a best decision. All the best! :)

    ReplyDelete