Wednesday, 9 May 2018

Pelengkap.



it's been a while since my last post, sorry guys yang menanti my new post muehehe

ceh bajet macam ada yang readers yang setia je lol

so sepanjang 5 bulan nak masuk 6 bulan jadi penanam anggur berjaya di rumah, tidak lain dan tidak bukan kerja aku setiap hari mesti akan scroll twitter, ig, whatsapp dan segala benda yang sama waktu dengannya

and baru-baru ni (takdelah baru sangat pun tapi boleh tahan barulah jugak) ada satu cerita yang bagi aku, menarik berlaku kat twitter. *bukan PRU*


 via - Twitter

dan semestinya ramai yang triggered dengan benda alah ni, baik laki mahupun perempuan.

men are trash, you deserved better, buat malu kaum laki, fizikal tak kekal lama dan baaanyaaak lagi la keyboard warrior kat luar sana tu duk komen pasal bendalah ni

excuse me, memang warna putih je ke yang cantik kat dunia ni? tau tak omputeh kat luar sana teringin nak kulit macam orang asia kita ni? kita yang dah lahir macam ni sibuk nak pi putihkan diri pasaipa? tak cukup melanin boleh kena kanser tau dak?

ok tak
bukan itu point dia sebenarnya,
itu cuma muqadimah je huhu

so ceritanya bermula begini

last year aku ada join seminar spm maths, tapi aku tak ingat nama full dia hehe and waktu tu cikgu tengah revise setiap chapter secara ringkas je la sebab time tu lagi berapa bulan je nak spm

and waktu tu cikgu ajar pasal topik set

cikgu tu just bagi contoh je la sebab nak trigger otak kitorang ingat lagi ke tak, gitew

cikgu: ok, hitam lawan dia apa?
pelajar: putih!!!
cikgu: aik kenapa pulak macam tu? dah tu kalau merah lawan dia?
pelajar: biru!!!
cikgu: pink?
pelajar: purple!!!
cikgu: ya Allah siapa bagi ajaran sesat ni? 

pecah gelak 1 kelas waktu tu lol

pastu cikgu tu tambah lagi

cikgu: salah ni fahaman awak semua, kalau hitam, lawannya bukan hitam la. 

ok cerita dah habis

but point aku nak cakap kat sini, kita kena ubah mentaliti kita yang "kulit hitam tu buruk, kulit putih tu menarik"

bukan 2 warna je ada kat dalam dunia ni tau.
even 1 warna tu pun ada bermacam-macam jenis lagi.

macam tu jugaklah dengan manusia, banyak skin tone, banyak perangai dan ragamnya.

dan tak ada apa yang perlu dimalukan sebab setiap orang ada keistimewaan masing-masing, so have faith :)

kejap, kenapa aku rasa macam tak ada kaitan langsung benda yang aku cerita ni? ok takpelah bye.

No comments:

Post a Comment