Skip to main content

i still taste the past

past, quote, and burn image

My first post for 2017, applause! Heww. Dah lama tak menaip, momentum menaip pun dah berkarat. Puih, So, tetiba tergerak hati nak bercerita pasal benda alah ni, random thoughts at late night.

---

Being judged by your past is so not fair.

Macam mana kau boleh nak assume orang yang dulu pernah ada masa lampau, akan still sama dan tak berubah sehingga kini?

Kau dengan presepsi kau yang macam ni la yang akan membantutkan semangat orang yang nak berubah.

Kau dengan mindset kau yang macam ni la yang akan menghancurkan harapan orang yang nak berubah.

Kalau kau rasa kau cukup baik sebab tak buat semua benda tu, dan kecam orang yang buat semua benda tu, kau silap besar. Bahkan kau lagi teruk dari dia.

Their pasts are not easy as you think untuk dibuang dan dicampak jauh-jauh. Their pasts tu la yang akan membantu dia orang untuk move forward.

Macam analogi cermin pandang belakang kereta.

With that, doesnt mean you have the rights untuk ungkit masa lalu dia.

Teruskanlah dengan fikiran sempit kau tu, memang tak akan berkembang sampai ke mana.

"your past becomes a fog within you."

dan kalau kau rasa kau tu baik sangat,
kau akan tolong dia,
bawak dia keluar dari kancah kegelapan, 
support dia untuk dia berubah

bukan hanya berdiam diri
dan cerita belakang sana sini.

Comments

Popular posts from this blog

happy ending? nahhh

it's been a long time since my last post

bukan tak mahu update,
cuma tak tahu nak tulis apa

lagipun bukan ada yang kisah pun kan *flips hijab*

so, lately i've spent too much time on kdramas *astaghfirullah*

beautiful gong shim, doctors, uncontrollably fond, w, moonlight lover, scarlet heart, cinderella and four knights blahblahblah

tak sedar diri nak SMA, perlukan fikiran yang terjaga, hati yang bersih, insaflah sisturrr

for those yang layan UF (uncontrollably fond) dan dah habis,
atau yang masih dalam perjalanan,
atau yang masih belum mula lagi

kalau dah habis, tahniah
tapi kalau yang belum habis, better jangan tengok jika anda expect happy ending

why?

so here's the spoiler

HERO DIA MATI

apakah ini semua please tukar script
and i'll be like, "buang masa aku je tengok drama ni kalau sad ending"

but then i realized,

apakah memang semua ending akan happy ending?

no matter how much we try,
no matter how much we want it,
some stories just dont have a happy ending

tak…

دروس اللغة العربية

warning; entry panjang berjela

Aku bukannya pandai bahasa arab macam Mumtazah. Lahir dari golongan yang pakar bahasa Arab. Sekolah rendah bolehlah lagi sebab senang. Naik sekolah menengah rasa macam errrrr.......... kena hadam one by one, slow slow.

PAT akhir tahun, bahasa Arab dapat 70.

Naik 2015, awal-awal tahun Ustazah Rohana ada buat TOV untuk setiap pelajar.

Dari 70 --> 85.
15 markah.
Wow wow.
Mampukah aku?
Bolehkah aku?

Waktu awal tahun tu, Ustazah Marzilah ada brainwash anak-anak PT3 hoho
Ustazah tanya, paling tinggi berapa A tahun lepas?
Siapa subjek BM dapat A?
BI? SN? MT? KHB?

"Dah tau apa yang A?" "BA & PAI" -- jawab seorang pelajar lelaki.
Dah lah time tu duduk first row untuk perempuan, malu rasanya. Rasa macam tak pernah langsung dapat A untuk bahasa Arab since form 1. Rasanya lah huhuhu
Alhamdulillah UP1 dapat 75.
Meningkatlah jugak walau tak dapat A.
Tapi kau bayangkanlah macam mana rasanya tengok kengkawan kiri kanan depan belakang dapat A, …